Военно формирование 22 790 (Горна Оряховица) | военен обект

Bulgaria / Veliko Tarnovo / Gorna Orjahovica / Горна Оряховица / ул. Св. Княз Борис І, 78
 Качване на снимка

30.03.2010. Химическо поделение 22 790 – гр. Г. Оряховица, с командир подполковник инж. Цветан Цветков, отбеляза 75-годишнината от своето създаване. Поделението се смята за пряк наследник на създадената на 30 март 1935 г. Общовойскова химическа рота към 1-ви Инженерен полк в София. До юли 2007 г. поделението бе със статут на химически полк, след което бе реорганизирано като 59-ти батальон за ЯХБЗ и Е към 38-ми полк за ядрена, химическа и биологическа защита в Мусачево.
Сред официални гости поканени да присъстват на тържеството бяха полковник Димитър Пенелов - началник отдел “ЯХБЗ и Е” към Дирекция “Операции” в Щаба на отбраната на БА, полковник Георги Шимов - началник направление “ЯХБЗ и Е” в Щаба на Сухопътни войски и полковник Анатоли Грозданов, командир на 38-ми полк за ядрена, химическа и биологическа защита и екология – Мусачево. Сред присъстващите бяха бившият началник на Химически войски о.р. ген.-лейтенант Кирил Цветков, бивши командири на поделение 22 790, представители на общинската организация на резервистите в Г. Оряховица.
Слово за развитието на поделението през годините прочете неговия началник подполковник инж. Цветан Цветков. Той поздрави личния състав с постигнатите високи резултати във всички направления, като припомни, че през годините то си е спечелило названията “Люлка на химическите войски” и “Магнаурска школа”.
Приветствие поднесоха и началникът на отдел “ЯХБЗ” към Дирекция “Операции” в Щаба на отбраната на БА полковник Димитър Пенелов, който благодари за полаганите усилия при изпълнение на поставените задачи пожела успех на военнослужещите в бъдещата им работа.
О.р. ген.-лейтенант Кирил Цветков поздрави командването и личния състав на 59-ти батальон за ЯХБЗ и Е., като подчерта, че цели 75 години поделението е в челните редици по осигуряване на защитата от ядрено, химическо и биологическо оръжие и химическо осигуряване на операциите на войските. Той припомни, че от поделението са израснали много високо подготвени командири, а сега в него служат едни от най-добрите офицери, сержанти и войници. Вие наистина сте достойни наследници и продължители на най-добрите военни традиции на вашите предшественици, обърна се към военнослужещите от батальона Кирил Цветков.
От името на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Г. Оряховица личният състав бе поздравен от о.р. полковник Тома Иванов, бивш командир на поделението.
С военен ритуал пред паметника на патрона на поделението - героят старшина I степен Димитър Атанасов Димитров бе поднесен венец.По случай празника на поделение 22 790 за постигнати високи резултати бяха прочетени заповеди за обявяване на благодарност на военнослужещи, а трима души бяха повишени в по-горно сержантско звание.
Гостите на празника имаха възможност да разгледат Музея на поделението. По-късно в няколко учебни центрове бе направен показ на новопостъпилите в батальона технически средства за ЯХБЗ и Е ¬ прибори и средства за индивидуална защита, модулна станция за специална обработка на въоръжение и техника, автомобил за радиационно и химическо разузнаване и др.
Една от най-важните задачи, които в момента стоят пред командването и личния състав на поделение 22 790 – Г. Оряховица е подготовката на една рота и два отделни взвода за Силите за отговор на НАТО (NRF). Преди година и половина в 59-ти батальон бе сертифицирана и Рота за специална и санитарна обработка към декларираните сили на ЕС в областта на европейската политика за сигурност и отбрана (ЕПСО).
Nearby cities:
Координати:   43°7'48"N   25°42'30"E
This article was last modified преди 7 години